lördag 25 september 2010

Rolfs borsjtj


Ni kan ju gissa om jag blev till mig när jag tågade in på Ica med mors ölpant och det är rotfruktsrea! 2.90 kr/kg! Nu, tänkte jag, nu ska jag ge mig på det där receptet jag fick av Jurij för fjorton år sedan. Jurij var en smal, slät grabb jag mötte på en bussresa med RFSL Norsborg till Lugansk, det här var på tiden då jag fortfarande hade förtroendet som kassör, ett förtroende som tyvärr bröts under denna utflykt. Hur som helst! Som tack för en mindre summa pengar i utbyte mot Jurijs... tja, smutstvätt gav han mor sins familjerecept på denna delikata soppa!



Ingredienser:

5-7 rödbetor
2 palsternackor
3 morötter
2 röda lökar
Kålrot
Rotselleri
Vitkål
Kött (efter smak, anything goes, jag använder här "grytbitar")
Mörk oxbuljong
Färsk timjan
3 lagerblad
3-4 vitlösklyftor
Salt
Peppar
Vatten

Börja med att skiva allting i smala skivor i lämplig storlek, kålroten och rotsellerin rev jag för dom har så jävla jobbiga former och blir jättefula om man försöker skiva dem. Skär köttet i lagom stora bitar. Torka av köttet noga och stek i het olja tills alla sidor är vackert brynta.





Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs alla grönsaker i några minuter.





Häll på tillräckligt mycket vatten så att allt i kastrullen täcks, tillsätt sedan buljong, timjan, lagerblad, vitlök och köttet. Salta och peppra. Låt koka i 20-30 minuter tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar eller mer buljong.


Servera med gräddfil och en persiljekvist.
Mums!!! Приємного апетиту!!!



lite härlig läsning såhär till lördagsmorgonen :)

- - - > Differences between Brie and Camembert cheese < - - -

torsdag 23 september 2010

månadens soppa: äckels höstiga kycklingsoppa



det är ingen idé att fortsätta ljuga för oss själva - hösten är här med sina härliga soppor och grytor ;)

ingr. (ca 6 port)
- ca 300-400g kycklingkött (valfri del helst inte arslet. jag tog en stor hel, körde den i ugnen i såndär lerkärl och använde ca hälften av köttet till soppan)
- ca 3 potatisar
- ca 2 morötter
- en liten purjo
- två små svenska äpplen *ler*
- ca 1 msk smör
- ca 1 msk rapsolja
- en förpackning krossade tomater
- ca 0,75 l vatten
- två kycklingbuljongtärningar (ekologisk är fräschast)
- 2,5 dl grädde (matlagnings- är att föredra men valet är - just det - ditt)
- salt, peppar och curry efter smak.
- en babynäve persilja

gör:
först, tillaga kycklingköttet varsamt på valfritt sätt.
strimla samt rensa purjo. hetta upp smör och olja i en kastrull och låt purjon bli mjuk i det. skala och strimla morötter och potatis, ner i kastrullen. häll på vattnet, krossade tomater, buljongtärningar och lite salt. nu ska det småkoka/sjuda i ca 10-20 min, tills potatis och morot är mjuka. så länge strimlar du äpplen och ser till att du inte får med några kärnor :) när ca 5-10 min återstår lägger du ner äppelbitarna. strimla kycklingköttet och lägg ner i grytan. häll på grädde och curry. smaka av med salt och peppar och låt sjuda ca 2 min. servera sedan direkt med lite finhackad persilja on the top och en knäckemacka.

tisdag 21 september 2010

Ångestmackor 100920


Ingredienser:
9 skivor bröd
1 tomat
2 burkar skivade champinjoner
3 msk idealmjöl
4 dl mjölk
1 msk margarin
soja
smör
salt
vitpeppar
dijonsenap
valfri ost

Gör:
Sätt på ugnen på 220 grader.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Bred på smör på tre av bröden.
Vispa mjölk och idealmjöl i en kastrull på en platta och koka upp. Häll av vätskan från burkchampinjonerna och häll i dom i kastrullen. Koka på svag värme i några minuter. Salta och peppra, samt häll i lite soja.
Skiva tomaterna och lägg dom på de smörade bröden. Bre över lite dijonsenap. Hyvla lite ost och lägg över tomaterna.
Klicka ut champinjonsmeten över resten av bröden. Hyvla över ost.
Grädda i ugnen i 5-10 minuter.
Ät och gråt.


Malas kidneybiffar (höftbiffar)


Ingredienser:
2 burkar kidneybönor á 400 g
1 gul lök
1 röd lök
2 morötter
½ zucchini
3 msk potatismjöl
3-4 st vitlöksklyftor
1 dl sesamfrön
olja
salt
peppar
cayennepeppar
harissa
paprikapulver
örtsalt
koriander
spiskummin

Gör:
Hacka och stek löken.
Mixa kidneybönorna med stavmixer.
Hacka zucchinin och riv morötterna grovt.
Blanda alla ingredienser i en skål förutom sesamfröna. Pressa i vitlöken och krydda.
Häll ut sesamfrön på en tallrik.
Forma röran till biffar och "doppa" dom försiktigt i sesamfröna.
Stek i olja tills fröna blivit gyllenbruna.

Avnjut med ett glas vin.

onsdag 15 september 2010

Dana's trashiga måndagswok


Ingredienser (4 pers kanske eller ah det beror på)
1. En liten buljong som jag hittat på butiken Thailaan i Liljeholmens köpcentrum. Vet inte vad den heter men den är väldigt stark och har en smak av citron och chili?? En sån i alla fall.
2. Gul currypasta
3. Ostronsås
4. Soya
5. Fisksås
6. En gul lök
7. En gul lök till (här kollade jag visst inte så noga när jag satte ut de här pedagogiska siffrorna åt er i Paints)
8. En chili
9. En paprika, jag valde röd för att det är ju fint!
10. Minimajs på burk!!
11. Kokosmjölk
12. Äggnudlar, asså hatar såna men jag ska berätta ett trick för att det ska bli lite godare senare. De bästa nudlarna heter udon och finns att köpa i butiker specialiserade på asiatisk mat. Men nu är detta alltså den trashiga måndagswoken bestående av skit inköpt på lokala Ica-butiken en kvart innan stängning!
13. Quornbitar


Hacka allt som går att hacka!! Och sen stek det i wokpanna. Jag kallar bara denna anrättning för "wok" för att jag använder just en wokpanna. Egentligen så hatar jag när grönsakerna bara är vända i lite värme och sen fortfarande är råa. Därför är min nästa anvisning att låta grönsakerna bli mjuka och liksom stekta, sen hälla på quornen, och sen alla såser och kryddor. Jag glömde skriva dit chiliflingor, peppar, salt och massa pressad vitlök. Ah ta i det och låt quornbitarna brynas och hålla på i såserna.


Sen häll på kokosmjölken och låt det koka upp och smaka av. Behövs det lite mer currypasta kanske? Lite mer salt? Ah ni fattar. I alla fall så har man ju nu kokat upp nudlarna parallelt med allt, och mitt trick är att inte riktigt koka klart dem, utan hälla ner dom avrunna i wokpannan och låta dem koka klart i kokosmjölken. Klipp dem med sax så att det inte bara blir en stor klutt med nudlar.

Voila!!!!!!!! Smaklig måltid hälsningar Dana

Smoothie



Ingredienser:
1 ½ dl frysta bär
3 dl sojadryck med vaniljsmak

Mixa med mixer.

måndag 13 september 2010


Kladdkaka med Cayenne.
En lättlagad dessert med en spännande twist

En härligt kladdig kladdkaka med en spännande stark smak av cayenne. Tar ca 20 min att laga och det blir knappt någon disk. Perfekt för dig som vill göra en lätt och imponerande dessert.

100 g smör
2 1/2 dl socker
2 st ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 kopp kaffe
3 nypor Cayenne peppar

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan ska vara kladdig men inte för. Låt kakan kallna.

Servera med lite grädde om du inte kan få nog av fett.



Malins berömda whisky sour


Intro:
Den här drinken tar ett tag att göra eftersom man gör eget sockerlag som måste svalna. Så förbered gärna sockerlagen några timmar innan.
Och lite att folk har olika smak, så jag brukar fråga hur mycket de som ska dricka gillar surt etc och anpassa drinken efter individens tycke.

"Portioner": 4 (ett glas som rymmer mer än 3 dl, margaritaglaset på bilden rymmer 2 dl drink)

Ingredienser:
3 dl Lord Calvert Canadian Whisky
ca 5 citroner (3 dl citronsaft)
½ dl socker
8 st isbitar

sockerlag:
1 ½ dl socker
4 dl vatten

Sockerlag:
Häll i socker och vatten i en kastrull, rör om och koka upp till sockerkristallerna har lösts sig.
Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna, ev häll upp i en flaska och ställ in den i kylen.

Drinken:
Pressa citronerna. Häll ut lite citronsaft på ett fat och socker på ett annat.
Doppa glasen i citronfatet och sedan i sockerfatet.
Häll i whisky, sockerlag och citronsaft efter smak eller efter ingredienslistan i glaset. Alternativt om du vill blanda det i en shaker innan. Rör om och smaka av.
Dekorera med en citronskiva. Kanske ett sugrör?
Servera!!