torsdag 23 september 2010

månadens soppa: äckels höstiga kycklingsoppa



det är ingen idé att fortsätta ljuga för oss själva - hösten är här med sina härliga soppor och grytor ;)

ingr. (ca 6 port)
- ca 300-400g kycklingkött (valfri del helst inte arslet. jag tog en stor hel, körde den i ugnen i såndär lerkärl och använde ca hälften av köttet till soppan)
- ca 3 potatisar
- ca 2 morötter
- en liten purjo
- två små svenska äpplen *ler*
- ca 1 msk smör
- ca 1 msk rapsolja
- en förpackning krossade tomater
- ca 0,75 l vatten
- två kycklingbuljongtärningar (ekologisk är fräschast)
- 2,5 dl grädde (matlagnings- är att föredra men valet är - just det - ditt)
- salt, peppar och curry efter smak.
- en babynäve persilja

gör:
först, tillaga kycklingköttet varsamt på valfritt sätt.
strimla samt rensa purjo. hetta upp smör och olja i en kastrull och låt purjon bli mjuk i det. skala och strimla morötter och potatis, ner i kastrullen. häll på vattnet, krossade tomater, buljongtärningar och lite salt. nu ska det småkoka/sjuda i ca 10-20 min, tills potatis och morot är mjuka. så länge strimlar du äpplen och ser till att du inte får med några kärnor :) när ca 5-10 min återstår lägger du ner äppelbitarna. strimla kycklingköttet och lägg ner i grytan. häll på grädde och curry. smaka av med salt och peppar och låt sjuda ca 2 min. servera sedan direkt med lite finhackad persilja on the top och en knäckemacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar